Priser i: 
På svenska In English

Utbytessystemet som aldrig blev av

För några år sedan hade vi en idé om att starta ett utbytessystem för Panasonic fläktmotorer som hade missljud. Kunden skulle skicka in sin dåliga motor och vi skulle byta kullager och skicka tillbaka den.

Vi experimenterade ett tag med att plocka isär och sätta ihop motorer så att vi kom åt kullagren. Det var inte alldeles lätt men efter ett tag och efter ett antal kvaddade motorer hade vi utvecklat en del specialverktyg och en metod som funkade. Men det var en sak vi inte hade tänkt på. 

Nu skulle vi bara köpa kullager och sätta igång. Det var då vi upptäckte att det fanns en massa kvalitéer och priser. Stållager var ju uteslutet eftersom de var en del av problemet (se vår artikel Elektrisk erosion). Givetvis skulle vi välja keramiska lager eftersom det förhindrar elektrisk erosion och är det som Panasonic själv använder i sina nya pumpar för den nordiska marknaden. 

SKF klingar ju bra. Det skulle till och med kännas bättre än originalet. Vi skulle montera SKF:s keramiska lager! Ända till vi fick höra priset: 424 kronor. Plus moms. Styck! Ingen lönsam affär.

Vi tittade på andra keramiska kullager och hittade ett stort prisspann från 36:- (No Name) via 50:- (Biltema) och hela vägen upp till 424:- (SKF).

Vi gjorde det rimliga antagandet att det är mycket stora kvalitetsskillnader på keramiska kullager. Eftersom vi inte hade (och har) någon kompetens om olika fabrikats kvalitet och eftersom vi inte ville sälja skräp återstod endast en lösning - att välja samma fabrikat som sitter i Panasonics nya motorer.

I Panasonics originalmotorer sitter kullager från NMB. NMB/Minebea är världens största tillverkare av lager i den storleken. På sin hemsida uppger de att de tillverkar 180 miljoner lager i månaden! Trots det visade det sig att det var omöjligt för oss att köpa lager i de relativt små kvantiteter vi önskade. Vi kontaktade den svenske representanten och flera andra importörer av kullager men det var stört omöjligt.

Så här är vi nu. Denna krokiga historia slutade med att vi bestämde oss för att i stället sälja helt nya Panasonic orginalmotorer med keramiska lager. Då vet kunden i alla fall att det är samma kvalitet som i Panasonics egna nya nordenanpassade värmepumpar.