Priser i: 
På svenska In English

Filter till Panasonic luftvärmepump 

De flesta luftvärmepumpar som finns på marknaden har luftrening med filter i två steg, dels dammfilter som brukar vara tillverkade i plast och består av en ram med nätfilter. Dessa filter ska normalt bara dammsugas, men kan behöva rengöras med en lösning med ljummet vatten och diskmedel om värmepumpen är installerad i en miljö med fet luft (verkstäder och restauranger till exempel). Normalt behöver man heller inte byta dessa filter förutom om man råkar ha sönder dem.

Den andra typen av filter för luftvärmepump är olika typer av mikrofilter, ofta behandlade med olika slags medel med egenskaper såsom anti-allergi, anti-bakteriell, anti-virus eller luktreducering. Även dessa värmepumpsfilter ska göras rena, oftast genom dammsugning.

Det man bör tänka på när det gäller bytesintervall är att rekommendationen från tillverkaren oftast grundar sig på en användning begränsad till kyldrift några månader per år. I Sverige använder vi värmepumpen mer, eftersom värmesäsongen sträcker sig från augusti/september till april/maj. Därför rekommenderar vi att filtren byts oftare, i fallet med Panasonic vartannat år istället för vart tredje år. 

Om filtren inte byts finns inget skydd mot pollen, virus, bakterier och lukter.

Hur hittar jag rätt filter?
I din manual står det vilket filter som passar till din luftvärmepump. Det går också bra att söka på inomhusenhetens modellbeteckning (t.ex. CS-E9EKEB) i sökrutan till vänster. När du klickat på sökknappen så kommer du till en länksida med alla tillgängliga reservdelar som passar till din Panasonic värmepump.